Картините на Alister Krowley

Място за поетично вдъхновение и художествени продукции на магическата ви мисъл... В думите и цветовете се крие Магията!

Мнениеот Wizard » 22 Юни 2005, 08:46

Тук ще Ви представя едни от най-ценните картини от личното творчество на Алистър Кроули!
Това са картини, които са били съхранени благодарение на неговите последователи, а той самият е нехаел, както за това, което е рисувал, така и за това което е писал като поезия.

Картина 1.

Изображение
The World is mine!
Аватар
Wizard
Администратор

Мнениеот Poison » 22 Юни 2005, 12:35

Много изхакан тип ще да е тоя Кроули :shock:
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот AZA » 24 Юни 2005, 00:27

Това горе окото на Ра ли е ? ... и тази мъгла отдолу .. само нейната символика ми бяга ...
КраяТ Е СамО ЕднО НовО НачалО
Аватар
AZA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот ZefaS » 04 Дек 2006, 11:00

Кроули определено не е роден за художник. Защо петолъчката не е обърната? И защо очите (дали са на Ра не мога да кажа) не гледат на долу, а на горе?
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Марио » 04 Дек 2006, 13:13

ZefaS написа:Кроули определено не е роден за художник. Защо петолъчката не е обърната? И защо очите (дали са на Ра не мога да кажа) не гледат на долу, а на горе?

Защо да е обърната? Защо очите да не гледат на горе?? За да разтълкуваш една картина или каквото и да е било, е нужно да го направиш през погледа на автора, а не през твоя.
Картината е отражение на вътрешния свят на Кроули. Змия, петолъчка, мъгла - човекът със сигурност се е стремял нагоре, а не надолу.
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот ZefaS » 04 Дек 2006, 18:18

Защо да е обърната?

Защото говорим за Кроули.
Защо очите да не гледат на горе??

Еми ако наистига са Ра би трябвало да гледат към света,на който властват. Все пак Ра е върховен бог и се грижи за народа си.
човекът със сигурност се е стремял нагоре, а не надолу.

нз каква разбираш под нагоре. И нз защо тълкуваш мъглата, змията и петолъчката като сремеж "нагоре"
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот Trismegist » 04 Дек 2006, 18:54

Само че очите може да не са на Ра , а да са от тибетските ступи.Там има точно такива очин и се говори за тях,че са били на древните хора (може би това са атлантите).

Но определено няма талант в тия неща.Тая змия все едно петокласник я е рисувал.
Мълчанието е злато !
Аватар
Trismegist
MagicGateBg Фен

Мнениеот Марио » 04 Дек 2006, 19:11

ZefaS написа:Защо да е обърната?

Да видим дали съм те разбрал правилно. Под обърната пентаграма навярно визираш онзи криворазбран окултизъм наречен най-нахално "сатанизъм"? И смяташ, че А. Кроули е бил сатанист? Може би защото си го прочел някъде или просто някой така ти е казал.
Ок, всеки има право на мнение :mrgreen:
Ще те посъветвам нещо - вземи прочети някои от книгите на Кроули(на Бг има преведени 2-3) и пак кажи, че трябва да е обърната пентаграмата :wink:
Лично наскоро прочетох християнската Библия и бих казал, че има огромно сходство между това, което е написал Кроули и това, което беше написано там.

Мъгла, пентаграма, змия - аз лично бих кръстил тази картината - стремежът на един търсещ към светлината. Ако някой има друго мнение, с удоволствие ще го чуя:) Нека се ограничим върху това, КАК ЩЕ РАЗТЪЛКУВАМЕ ТАЗИ КАРТИНА - всеки да си каже мнението.

Когато един човек тръгне да рисува картина - той се опитва просто да придаде "онова", което е от вътре върху хартията - сходно с поезията.
Изхождайки от това, очите гледащи на горе отлично се вписват в интерпретацията ми.

ПC - един човек не е задължително да е художник, за да тръгне да рисува... Ако можехте да видите моите творения.. :oops:
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот Krin le Fee » 04 Дек 2006, 19:20

Хм...
Всеки може да вземе една кутия водни бои и да цапа с тях докато го обявят за абстрактен художник...Да рисуваш с моливи и в детайли е доста по трудно...А и вси4ко се приема много по истински тъй като едно е да го надраскаш криво ляво друго е рисунката ти да диша...
Аз намирам стила на Кроули за интересен.Тук не става дума за това става ли за художник или не. Най напред ми направи впе4атление змий4ето, което е нарисувано изклю4ително прости4ко, с много малко линии,но това важи май за вси44ки елементи...
Правилната пентаграма като символ на 4ове4еството, върху 4ерно кълбо.ЗА м,ен това не е кръг, тоест не става дума за плоскост, а за кълбо и това се забелязва веднага.Използвал е само наситени цветове.. Имаше едоин художник дето разправяше 4е без светлозелено картините нямат живот, ама ще има да взема...
Зна4и 4ерно кълбо - не знам защо си правя асоциация със земята...Тъмната страна на 4ове4еството?Или земята като недоопозната и неосъвършенствана?
Змията като символ на мъдрост....Надвесена над земята...Пазеща я или само наблюдаваща?
О4ите като символ на крайната цел- еволюция до етап на който незримото из4езва??
Или- смиволика за трите измерения- материя, мъдрост,духовно познание...
Мъглата заради това 4е пътят , който води до там е неясен.. мъглив, а и мнопзина си нямат и понятие 4е такъв път изобщо съществува...
Абе, я стига съм се правила на умна... :) Вие сте наред :P
Аватар
Krin le Fee
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Марио » 04 Дек 2006, 19:29

Krin le Fee, :wink:

А бе Wizard,
Тук ще Ви представя едни от най-ценните картини от личното творчество на Алистър Кроули!

?? :mrgreen:
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот FireSun's Viking » 04 Дек 2006, 19:47

На мен очите ми преличат на Ра и Хор...
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот Mr.Wynn » 04 Дек 2006, 20:51

Марио написа:
ZefaS написа:Защо да е обърната?

Да видим дали съм те разбрал правилно. Под обърната пентаграма навярно визираш онзи криворазбран окултизъм наречен най-нахално "сатанизъм"? И смяташ, че А. Кроули е бил сатанист? Може би защото си го прочел някъде или просто някой така ти е казал.
Ок, всеки има право на мнение :mrgreen:
Ще те посъветвам нещо - вземи прочети някои от книгите на Кроули(на Бг има преведени 2-3) и пак кажи, че трябва да е обърната пентаграмата :wink:
Лично наскоро прочетох християнската Библия и бих казал, че има огромно сходство между това, което е написал Кроули и това, което беше написано там.

Мъгла, пентаграма, змия - аз лично бих кръстил тази картината - стремежът на един търсещ към светлината. Ако някой има друго мнение, с удоволствие ще го чуя:) Нека се ограничим върху това, КАК ЩЕ РАЗТЪЛКУВАМЕ ТАЗИ КАРТИНА - всеки да си каже мнението.

Когато един човек тръгне да рисува картина - той се опитва просто да придаде "онова", което е от вътре върху хартията - сходно с поезията.
Изхождайки от това, очите гледащи на горе отлично се вписват в интерпретацията ми.

ПC - един човек не е задължително да е художник, за да тръгне да рисува... Ако можехте да видите моите творения.. :oops:

icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap icon_eusa_clap

всъщност тази картина потвърждава едно от мненията ми за кроули, че е много немърлив човек. като стил и начин на живот. виждал съм лични карти таро, нарисувани със страхотно старание и изпипване от абсолютни дилетанти в рисуването.
Аватар
Mr.Wynn
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот WandaBlenda » 04 Дек 2006, 22:18

Със сигурност картината е ярко прмитивистична и Кроули определено не е бил гений в рисуването.Това не пре4и оба4е, да е доста въздействаща и човека има определено усет за цвят.Най-ме кефи това, 4е не е успял да уцели центъра, при тая явна идея за централна композиция.Това направо крещи"дреме ми кво мислите за мойто рисуване,аз пак ще си рисувам" :) :) :)Определено немарлив непукист.А тия ярки цветове и контрастни тонове идеално пасват на харизматичноста му и безцеремонноста, с която е минавал през живота, като танк.На сподвижниците му и тия които са го следвали(или по скоро са дишали праха на бързо отдале4аващите му се петички :) , определено не им е оставало нищо друго, освен да събират всяка "трохичка" изпаднала от масата му, в опитите си да разтрълкуват бълбукащата му на бързи обороти мисъл.
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mr.Wynn » 04 Дек 2006, 22:37

змия, детинска петолъчка, сори не мога да я нарека пентаграма, и очовечен вариант на стилизираните очи на хора, наистина са трохи, но не за нас, а за него, или това, което е чопнал от платното и боите. за мисъл не знам, по-скоро е премахнал обаянието от всеки от тези символи, които е нарисувал. определено не съм впечатлен.
Аватар
Mr.Wynn
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот WandaBlenda » 04 Дек 2006, 22:48

Е да де.То4но това имам предвид :mrgreen: :mrgreen: Няма да се у4удя ако някой пази благоговейно,картина на Кроули от тоалетна хартия с навръткани по нея запетайки от "те4ен шоколад" :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот FireSun's Viking » 04 Дек 2006, 23:22

Картината на мен ми харесва, има скрито значение...
HAMARR, HELGA VE THETTA OK HINDRA ALLA ILLSKA!!!
Аватар
FireSun's Viking
MagicGateBg Фен

Мнениеот Krin le Fee » 05 Дек 2006, 13:02

Е, айде сега...
Нещата не са толкова прости...
Не мисля 4е някой се е фанатизирал на тема Кроули, макар 4е думи4ката май ви харесва...
Ако трябва да следим логиката на това може ли не може ли да рисува, да не б и Пикасо да е могъл???
Но- набеден за художник, 4е и велик...
Това оба4е е дребнав спор- на който му харесва ще твърди 4е може, на който не му харесва, 4е не може...
Въпросът е защо е нарисувана картината)рисунката, цапаницата или на който как му харесва... )ЗаЩото , ако е само за да си запълни времето, господин Кроули нямаше да обърне толкова внимание на детайлите, май...
А да сте забелязали, 4е само едното око гледа нагоре?
Отделно на мене ми се върти друго в главата..Не Кроули е разпространявал картните и стиховете си.. НАправили са го неговите подръжници.Дето ще ре4е, 4овека сам за себе си е нямал сметка да си показва творенията, тоест, те не са нарисувани или написани за широката публика, а за него самия...
Което от своя страна ме навежда на мисълта, 4е е напълно възможно на него рисунките и стиховете да са му трябвали.. познайте за какво.
Така 4е, отделете Кроули от художниците и поетите и го оставете да си седи при окултистите..
А и съм 100 на 100 сигурна, 4е 4овека е разбирал от магия пове4е от половината ние, които пишем в тоя форум...
ПО тоя повод примера с тоалетната хартия ми се струва малко неуместен...
icon_flowerface
Аватар
Krin le Fee
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mr.Wynn » 05 Дек 2006, 13:23

Е да де, уондабленда каза за какво си ги е пазел за себе си. Изглежда не е бил в нужда и последователите му са спасили тази.

Това в рамките на предизвикателния тон.
От невежа мъдрост не търси. Така че дори преднамерено да е използвал някой символ, както казваш ти, едното око да е гледало нагоре, този символ е загубил значението си, защото той го е употребил. Между другото очите на Хор не се рисуват, те са стилизиран комплекс от няколко символа и не се променят, затова съм напълно сигурен, че той отвъд собствената си мъгла не е достигнал и си проектира всякакви преживявания. Хоронзон е голямо готин в това отношение...

Колкото до това дали Пикасо е бил набеден за художник или не, съм чувал дори мнения на лаици, които да са по-завършени или смислени. Пикасо не е гений, заради нещата, които рисува, съдържанието на рисунката (предметите, които виждаш) не определя дали един художник е гений, а похвата и стила, които използва, рафинираността, цветовите гами, начина, по който обръща внимание на детайлите (или ако не обръща, преднамерено го подчертава по друг начин). Всеки може да нарисува пасторален пейзаж или къща, или няколко абстрактни драсканици. Въпросът е да разбереш защо драсканиците на някой се продават по 20 милиона, а на другите служат като заместител на Белана.
Аватар
Mr.Wynn
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Krin le Fee » 05 Дек 2006, 13:35

Mr.Wynn написа:Е да де, уондабленда каза за какво си ги е пазел за себе си. Изглежда не е бил в нужда и последователите му са спасили тази.

Мистър Вин,или Уин, (извинявай ако не съм ти произнесла името правилно, просто малко ми се бъркат произношенията заради немския )тА, на тебе не ти ли се е слу4вало да си нарисуваш нещо защото ти трябва за..,. магия да ре4ем?Или да си надраскаш?
Не казвам 4е Кроули е бил необикновен талант в рисуването, само малко ми се струва тъпо да нищим може ли не може ли да рисува, след като под "ценен" се разбира нещо съвсем друго...
А ина4е ми харесва тънката ти ирония. Говоря сериозно ;-)
Аватар
Krin le Fee
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Mr.Wynn » 05 Дек 2006, 13:43

Уин или Вин, whatever, и аз не знам на какъв език го написах :)
Знаеш ли, винаги има усещания, зад думите, с които нещо е казано, винаги има усещания и за целта, защо нещо е дадено за обсъждане. И ако ти е направило впечатление има два типа хора, едните реагират като подкрепят това усещане - първоначалният импулс или леката манипулация ги зарежда и насочва. Вторият тип реагират като разсейват това. Най-силно се противопоставят тези две неща ако е използвано някакво магическо намерение, за да накара хората да мислят нещо, което не отговаря на истината. Ела да ме видиш как приемам хората, които са наблегнали на "Аз съм силен, аз съм красив и умен", ако ме разбра :P
Аватар
Mr.Wynn
MagicGateBg Наблюдател

Следваща

Назад към Поезия и Арт

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор