Български суеверия

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот galina_dim » 18 Дек 2006, 10:07

Сангвинари. :mrgreen:
Това за метенето го знам, че ако те заметат, на сватбата ти ще вали дъжд. А за момата на ъгъла на масата - че ще я искат от две страни. Която яде крайчето на хляба, ще роди момчета (питайте ме колко крайчета съм омела до момента...) Сол ако се разсипе в къщата, не е на хубаво. Счупеното пък носи щастие. Боклук не се изхвъля вечер, на беднотия е. Нокти вечер не се режат (в това има известна логика). Нокти и коса не се изхвълят в общия боклук (и в това, и то доста).
Ако се сетя още, ще пиша.
Последна промяна galina_dim на 04 Яну 2007, 21:38, променена общо 2 пъти
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен

Мнениеот Shadow Mage » 19 Дек 2006, 02:09

:) Галинке, май още доста краичета ще ти се наложи да изядеш че евентуално да се роди момче ;). Все ми се струва че ще е момиче ;)

Колкото до счупените огледала - обезсилват се с няколко капки собствена кръв и заклинание :). само дето в момента не се сещам за заклинанието :(.
The many men, so beautiful
And then all dead did lie
And a thousand thousand slimpy things
lived on and so did I.. :)
Аватар
Shadow Mage
MagicGateBg Фен

Мнениеот galina_dim » 19 Дек 2006, 20:24

Шадоу, ако не стане с крайчета, ще пробвам докато стане. И както казва една моя приятелка - Ще имам пет деца и последното ще ми вика "бабо". :mrgreen:

В това за огледалата никога не съм вярвала, но също съм чувала за обезсливането как става. Сетих се още за това, че с крака към вратата не се спи (по аналогия на това, че мъртъвците така ги изнасят), както и че с огън вечер не се играе.
Последна промяна galina_dim на 04 Яну 2007, 21:38, променена общо 2 пъти
...Да мълчиш...
Филолог е диагноза!
Аватар
galina_dim
MagicGateBg Фен

Мнениеот ZefaS » 20 Дек 2006, 17:43

Забравихме наакването от птички, което носи парички.Аз искам да питам.Като те наака Дъмбо,тогава ли ставаш милионер?

Определено не ставаш милионер. При това май гугудка трябваше да те насере а не каква да е птица.
RiseMeHigh
WhereNo1DareToFly
Аватар
ZefaS
MagicGateBg Фен

Мнениеот sanguinary » 23 Дек 2006, 06:55

Именно, суеверията са никомуненужни предания, игри, занимавки. И птеродактил да се разтовари отгоре ти, все тая. Не котка, ами черна пантера да те преследва цял ден, с пъклената мисия да ти пресича пътя постоянно, нищо не се променя. Да, Галина ще има не 5, а 8 деца, ако не си изтръска клавиатурата днес, преди да почне да пише! Върза ли се някой? По същия начин не се връзвайте и на тия неща. Занимателни са, но нищо повече... Всъщност това важи и за всяка религия, вяра и тн изпълнения, дето се основават на словото...и печата ...и всичко, дето завършва на "вервайте ми" :mrgreen:
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот WandaBlenda » 23 Дек 2006, 09:10

Ама Дъмбо е летящо слонче.При това анимационно геройче.И вероятно ака теменужки :mrgreen:.Със сигурност няма начин,това да е начина да стана милионер.

Сетих се иначе за Радичков и неговия Януари.Не трябва да се прескача умрял за да не стане тенец.
Също не трябва да се сяда на камък в гората, за да не ти вземе камъка душата.
Детски дрешки не се оставят навън през ноща на простора, за да не ги харесат самовилите и да ти вземат детето.
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Cath » 02 Яну 2007, 00:44

тази тема е безкрайна...
хляба не се оставя обърнат, защото е "тялото на Христос" и следователно подобно отношение е проява на неуважение. точно заради това хляба принципно не трябва да се реже с нож. за шиенето на дреха върху себе си зная, че носи нещастие и заради това трябва да се лапне конец, от този с който шиеш. майка ми и баба ми много стриктно го спазват това, някак все едно е най-естественото нещо на земята да шиеш с конец в устата. ако ги види някой, който не е запознат с българските суеверия, вероятно няма да си състави добро мнение за психическото им състояние. за мен е нормално. за вас също. от гледна точка на магията, интересно е да си запознат с подобни вярвания. засегнахте вграждането на сянката. според мен това по никакъв начин не е суеверие, то си е чиста ритуална дейност. а бабите са измислили хиляди неща, с които да плашат децата ( примерно - не пей/не говори на масата, че ще се омъжиш за циганин). вероятно ако наистина вярваш в подобни суеверия те ще ти влиаят, както в случая с прословутата черна котка. моята също препуска из стаите като побъркана, понякога това действително ми носи нещастие, като преди малко, когато бутна сто неща в стремежа си да се качи възможно най-високо...
Evil is a point of view.
Аватар
Cath
Модератор

Мнениеот sesil » 04 Яну 2007, 14:19

Интересно дали в различните краища на страната се различават значенията на суеверията, защото примерно и аз като галина дим знам, че ако мома или момък седне на ъгъла на масата ще го искат от 2 страни. Прабаба ми ми го каза, когато на един сбор на село така се случи, че седнах именно на ъгъла. Бях го забравила, все пак бях на 15 тогава, пък случайност или не - така и стана.

А това, че няма да се ожениш или омъжиш ако те заметат - беше ми станало много смешно, когато като бяхме ученици и на една бригада ни се падна да метем едно момиче постоянно настъпваше метлите с които я замитаха, за да можело да се ожени. Е, аз не ги настъпвах и не ме хвана - хе, хе.
Истината е някъде там.
Аватар
sesil
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Obscene » 07 Яну 2007, 02:16

сетих се нещо . Значи , вечерта никога не се минава покрей строеж за да не вземат духовете душата ти . Или нещо от сорта . А и никога не се прегръщай с някой на прага на вратата , не е на хубаво . А и когато се яде не се пее щот мъжа ти ще е пияница ...
Аватар
Obscene

Мнениеот sanguinary » 09 Яну 2007, 14:01

Мъжа ми ще е пияница!! Е..не, никога повече няма да пея, докато съм на масата! :mrgreen:
Аватар
sanguinary
MagicGateBg Фен

Мнениеот Elly » 09 Яну 2007, 20:44

заешка лапичка носи късмет , ама не и за зайчето ...
listen to your heart....
Аватар
Elly
MagicGateBg Наблюдател

Предишна

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор