от Cath » 02 Яну 2007, 00:44
тази тема е безкрайна...
хляба не се оставя обърнат, защото е "тялото на Христос" и следователно подобно отношение е проява на неуважение. точно заради това хляба принципно не трябва да се реже с нож. за шиенето на дреха върху себе си зная, че носи нещастие и заради това трябва да се лапне конец, от този с който шиеш. майка ми и баба ми много стриктно го спазват това, някак все едно е най-естественото нещо на земята да шиеш с конец в устата. ако ги види някой, който не е запознат с българските суеверия, вероятно няма да си състави добро мнение за психическото им състояние. за мен е нормално. за вас също. от гледна точка на магията, интересно е да си запознат с подобни вярвания. засегнахте вграждането на сянката. според мен това по никакъв начин не е суеверие, то си е чиста ритуална дейност. а бабите са измислили хиляди неща, с които да плашат децата ( примерно - не пей/не говори на масата, че ще се омъжиш за циганин). вероятно ако наистина вярваш в подобни суеверия те ще ти влиаят, както в случая с прословутата черна котка. моята също препуска из стаите като побъркана, понякога това действително ми носи нещастие, като преди малко, когато бутна сто неща в стремежа си да се качи възможно най-високо...
Evil is a point of view.