Разбира се, че сами решаваме, дали да ядем месо, или не. Съгласна съм с Mortisha. Същото може да се каже и за цигарите, алкохола, въобще наркотичните средства. Човек е наясно, че е вредно, но въпреки това го прави. Това е избор, дали е осъзнат е друг въпрос (това не значи, че е манипулиран от духове). Става въпрос за силата на волята, борбата със себе си.
КАТ, а, какво ще кажеш за животните изпозлвани за експерименти? Вероятно си наясно, че изключително много неща се тестват на животни - дрехи, козметика, лакове, лекарства, пластмаси, мебели, бои. Прогресът в някои области се дължи и на тестовете с животни.
Всичко си има цена. Дали си готов да я платиш си избираш, ти. Като нямаш пари да си платиш тока - стоиш на тъмно. Ако искаш аспиринче, с доказан ефект - приемаш факта за тестовете. Може да е жестоко, но човечеството си носи кармата и плаща цената за това, което има (или не).
Тук само ще вметна едно изказване на мой познат, без да коментирам, когато говорихме по темата "Защо хората ядат месо?" Той каза - "На прасето, такава му е кармата."
Със същата сила можеш да попиташ за войните. Хиляди години история, като грешките се повтарят по неповторим начин (както се казваше в една песен).
По повод вегетарианците - бъркаш тези, които се хранят здравословно, но понякога ядат риба и пиле (по причина, че в месото се съдържат 9 аминокиселини, които в другите хранителни продукти няма), за да си набавят определени хранителни продукти и другите като теб и много други, които са избрали да не приемат месо заради самите животни. Аз също съм от втория тип.
Съгласна съм и с galina_dim, за убиването на растенията. Но веднага щом можеш да усвоиш храна на такова равнище, че да не се налага да убиваш, което и да е живо същество - чудесно. До тогава - си плащаш цената.
КАТ, не съм съгласна да оправдаваш хората с това, че са манипулирани от духове, за това че не искат да видят нещо, което виждаш ти. Можеш дори да го погледнеш по този начин - АКО беше така както твърдиш, то излиза, че всички, които съзнателно са избрали да не ядат месо са успели да надвият манипулацията със силата на ума и волята си. Значи се връщаме пак до там, че е въпрос на личен избор и желание.