Хаос магия или Хаос манипулация?

Ако нещо има да споделите, каквото и да е, тук е мястото да го направите. В казана на Вещицата се забъркват сяк`ви манджи, Вие предложете какво?

Модератор: EliKarim

Мнениеот Aine^ » 07 Апр 2007, 18:23

Съгласна съм с ChaoS (относно воденето на Магически дневник), но искам да изразя и моето мнение по-въпроса, а то е: в началото си мислех, че трябва задължително да водя дневник, мислих да влизам в група занимавах се с хаос магия и самата теза, че в хаоса имаш пълна свобода ми харесваше, но уви за групата задължително трябваше да имам дневник и да следят моето развитие, естествено това не ми се понрави много, защото както и стана в един момент осъзнах, че не искам да влезна в тази група усетих и как се опитват да ме манипулират, а и донякъде бяха наясно до каква степен и какво съм развила (добре че не им казвах всичко) в един момент тези хора се обърнаха с/у мен и започнаха психо атаки. За това съм на мнение, че дневника е добре да се води, но трябва добре и да се крие. Аз не водя дневник от тогава, а онзи го изгорих , защото не знаех в какви ръце ще попадне. Защото това е нещо полезно за нас, но в същото време ако попадна в ръце, които не трябва може да се превърне и в наш враг.
Аватар
Aine^
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот magica » 08 Апр 2007, 03:47

защото както и стана в един момент осъзнах, че не искам да влезна в тази група усетих и как се опитват да ме манипулират

Да те манипулират?
Аватар
magica
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот DarkAngel666 » 08 Апр 2007, 11:18

Легионе, не ти ли омръзна да се шариш из к'ви ли не форуми?

Да те манипулират?

Стига си мътил водата. Какъв е смисъла да псуваш всичко живо?

А, Aine, групата не цели да те манипулира, а да види до колко си способна да се приспособяваш към различни ситуации; каква е креативността ти и т.н. и т.н.
Тук е място за много мъдра мисъл...
Аватар
DarkAngel666
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Aine^ » 10 Апр 2007, 10:32

Magica, DarkAngel666 много добре знам значението на думата маниполират и щом съм е употребила значи точно това съм имала предвид! DarkAngel666 определено съм съгласна, че е една група трябва да следи до къде простират възможностите му, но съм съгласна да използват това нещо с/у него! Надявам се съм се изразила ясно и правилно за да ме разберете!
Аватар
Aine^
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот magica » 10 Апр 2007, 12:01

Aine^ написа:Magica, DarkAngel666 много добре знам значението на думата маниполират и щом съм е употребила значи точно това съм имала предвид! DarkAngel666 определено съм съгласна, че е една група трябва да следи до къде простират възможностите му, но съм съгласна да използват това нещо с/у него! Надявам се съм се изразила ясно и правилно за да ме разберете!

А сега ще напишеш ли как точно те манипулираха. Любопитна съм. Не те попитах, за да те съдя за мнението ти или подобно.
Аватар
magica
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Aine^ » 10 Апр 2007, 12:28

Може да ти е любопитно, но ако искаш да знаеш нещо повече можеш да пишеш на icq номер: 214896236. Сори но не искам публично да разказвам за това, макар всичко да бе птдавна!
Аватар
Aine^
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот magica » 11 Апр 2007, 19:02

Aine^ написа:Може да ти е любопитно, но ако искаш да знаеш нещо повече можеш да пишеш на icq номер: 214896236. Сори но не искам публично да разказвам за това, макар всичко да бе птдавна!

Нямам icq. Какво ще кажеш да ми пишеш на ЛС или на мейл: sdemon@abv.bg. Ще ти бъда благодарна.
Аватар
magica
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Wizard » 12 Апр 2007, 08:09

DarkAngel666 написа:
А, Aine, групата не цели да те манипулира, а да види до колко си способна да се приспособяваш към различни ситуации; каква е креативността ти и т.н. и т.н.

Имах си нещо на ум, още когато се формираше такава идея - за хаос група... Ако не е вярно това, че групата манипулира, тогава защо се изисква от кандидата-ученик да обсъжда подробно своите преживявания, ритуали и т.н., като това той го усеща като намеса в личното пространство!!!

Вижте, няма лошо да си правите каквото поискате, щом като закона не ви го забранява, само искам да ви обърна внимание, че ако някой "изперка" от вас (от т.нар.хаос група) и ей така случайно Ви обвини в неща, за които дори не сте подозирали... какво ще казвате тогава?!?

Хаос-ритуалите, които съществуват, се дават не за да се Принуждават хората да правят нещата насила!!! Ако Aine^ можеше да ни разкаже повече неща, то тогава много лесно щяхте да разберете, че подобно "обучение" в Хаос-Магия е много елементарно и по-скоро налагащо правила и догми, отколкото знания и самоосъвършенстване...
The World is mine!
Аватар
Wizard
Администратор

Мнениеот Марио » 12 Апр 2007, 18:39

Този път мнението ти Уизард е доста субективно, което ти пречи на трезвата обективна преценка.

Аз лично не бих приел мнението ти за чиста монета :roll:
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот Марио » 12 Апр 2007, 18:42

А въпросната Aine^, виждам, че навярно страда от болестт на възрастта си - да се мисли, че всичко се върти около нея. Може би пък страда от някакво душевно разтройства изразявайки се в налудничава параноя, всичко е възможно.
Но Aine^ да те успокоя, никой не се интересува от тебе, спокойно. Въпреки, че ще призная, че ме заинтригува. Би ли споделила тук в какво се изразяваше тяхната манипулация?
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот Марио » 12 Апр 2007, 18:56

Също да добавя, в следствие на тези "писания" усещам, че хората придобиват доста негативно отношение към хаос магията. Имайте предвид, че един сайт не може да бъде критерий.
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот Wizard » 13 Апр 2007, 15:24

Марио написа:Също да добавя, в следствие на тези "писания" усещам, че хората придобиват доста негативно отношение към хаос магията. Имайте предвид, че един сайт не може да бъде критерий.

Добре, Марио, няма лошо! Кажи тогава как е според теб това, което Ане^ казва. Има ли вмешателство или не, навлизате ли в личното пространство на кандидат-ученика и Задължавате ли го да прави ТОВА и ОНОВА в името на НЕЩО!? Просто питам, ти си решаваш дали ще отговориш или ще си затраеш...
The World is mine!
Аватар
Wizard
Администратор

Мнениеот Марио » 13 Апр 2007, 19:23

Кажи тогава как е според теб това, което Ане^ казва.

За да отговоря на този въпрос, първо трябва да чуя какво точно й се е случило. Вчера(май) изказах само предположения, изградени върху това, което чух.

Има ли вмешателство или не, навлизате ли в личното пространство на кандидат-ученика и Задължавате ли го да прави ТОВА и ОНОВА в името на НЕЩО!?

Използваш обръщението "вие", но не ме слагай под общ знаменател с други, аз съм си сам. :)

Изказах одеве такова мнение по въпроса за теб, защото не си запознат(както виждам) и с най-малкото.

"Секциите „Liber MMM” са достъпни само за хора, които правят Liber МММ в момента, за да обменят опит."

"Задължително е хората които започват да пишат МММ да са навършили 18 години и да обявят намерението си ЗАЩО започват да правят МММ. "

Както виждаш, никой не кара друг да прави каквото и да е било в името на нещо или някой. Всеки прави каквото си иска. Това, че някой на възраст 18+ не са достатъчно зрели, че да знаят какво искат е вече друг въпрос.

За теб Уизард виждам, че не харесваш някои индивиди, което замърсява обективната ти преценка.
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот WandaBlenda » 13 Апр 2007, 21:16

magica чудя се да се смея ли, да плача ли :roll: Опитвам се да си представя, колко трагично лишен от емоции и въобще беден откъм каквото и да било, би трябвало да е личния живот на човек,който си уплътнява свободното време с толкова виртуално създадени фалщиви личности idea1.Мъча се да си представя подобен тип съзнание, такова , което се забавлява по този начин.Но честно казано ми е трудно.Макар че това е добра идея за упражнение в метаморфоза.Марио, пробвай се!Искам да ти кажа че е по-страшно от студения душ.Ако успееш де :mrgreen:.
Aine^ влизането в каквато и да е група, автоматично те прави част от стадо.А стадата си имат овчари.Един или двама,няма значение.И работата на овчарите е да "манипулират" овцете под формата на "водачество".Това е схемата върху която се изграждат понятията "група","чета","отбор","клан","секта","племе" и т.н.Така,че друг път ако решиш да влизаш в каквато и да е група имай го предвид и си прецени дали "група" като социална единица въобще пасва на твоя натюрел.Има хора-индивидуалисти, които просто не се вписват.Ако ти си такава, безмислено е да пробваш.
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот Марио » 13 Апр 2007, 21:20

Ми някой път може и да се пробвам. Мерси за съвета;)
Аватар
Марио
MagicGateBg Фен

Мнениеот lucia » 13 Апр 2007, 22:15

Wanda не съм съгласна че работата в група те прави част от стадото, щото квото и да си говорим напредъка в група е по- голям, друго си е когато има с кого да работиш, пък и така е по- лесно да прецениш собственото си ниво, а когато си сам може и да загубиш реална представа
Аватар
lucia
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот WandaBlenda » 13 Апр 2007, 23:54

lucia може би общоприетата представа на думата стадо в негативния и аспект е това което те дразни.Не е точно така.Стадото е място където освен по-бърз напредък в която и да е област,както ти изтъкна, отделния индивид получава и сигурност,чуство за принадлежност към кауза или идея и съответно чувство за значимост и цел.И още много други положителни неща които сега не ми сер изреждат, защото знам че ги знаеш :) Не виждам нищо лощо във всичко това.От друга страна хората със силно изразено Его(индивидуалистите), най-често са неспособни на компромиси и не са склонни да получават напътствия и схеми за изпълняване на дадено действие, тъй като често са творчески личности и предпочитат импровизациите и откриването на нови пътища за реализация, без да ги интересува колко време ще им отнеме и , че най-вероятно откриват отново топлата вода.А това идва от творческата им матрица и от желанието да постигнат нещата със собствени усилия.Голяма част от тия хора са аутсайдери което е тъжно ,защото на повечето групи им липсва именно творческия момент и повтарят едни и същи схеми без да правят опити да разчупват модела.А аутсайдерите пък си тъпчат на едно място дълго и продължително понеже им липсва подема на групата.И в края на краищата не става дума за манипулация а за различни гледни точки на различни типажи.Сложила съм думичките "водачество" и "манипулация" в кавички ако забелязваш.Въпрос на лична интерпретация е как ще изтълкуваш деиствията протичащи между членовете на групата.
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Мнениеот lucia » 14 Апр 2007, 06:47

Да разбира се че е въпрос на гледна точка и че групата също си има своите негативни страни, но новите идеи могат да се реализират и в група. Всъщност никъде не пише, че групата непременно ТРЯБВА ДА има лидер и всички останали да му целуват ... това е само масово приетата представа за група. Кофтито е че понякога отделния индивид не може или по точно не иска да пренебрегне егото си и да бачка независимо от него.

Колкото до Егото- деструктивния му характер се свързва по- скоро с егоцентризма, отколкото с индивидуализма, две различни понятия са по мое мнение де :)
Аватар
lucia
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Legion » 14 Апр 2007, 16:27

lucia написа: Да разбира се че е въпрос на гледна точка и че групата също си има своите негативни страни, но новите идеи могат да се реализират и в група. Всъщност никъде не пише, че групата непременно ТРЯБВА ДА има лидер и всички останали да му целуват ... това е само масово приетата представа за група. Кофтито е че понякога отделния индивид не може или по точно не иска да пренебрегне егото си и да бачка независимо от него.

Щом има група, винаги има лидер. Задължително. Без изключения.
Обаче въобще не е задължително лидерът да носи табелка с големи червени букви: "АЗ СЪМ ЛИДЕР", която да го указва на останалите. Класният лидер е този, който прави група и не му личи, че я контролира.

lucia написа: Wanda не съм съгласна че работата в група те прави част от стадото, щото квото и да си говорим напредъка в група е по- голям, друго си е когато има с кого да работиш, пък и така е по- лесно да прецениш собственото си ниво, а когато си сам може и да загубиш реална представа

Точно в група губиш реална представа до къде стигаш и до къде можеш всъщност да стигнеш. Групата ограничава. Ето ти пример- изоставаш с материала. Гледаш другите как се развиват за сравнение- някой там се развива по-бързо. В стремежа си да го стигнеш, забързваш темпа си на учене, което означава, че не научаваш качествено нещата. Краен резултат: вредиш си.

Освен това не мога да кажа хубава дума за хора, които определят какви ще са, ГЛЕДАЙКИ ДРУГИТЕ, за да се себеопределят.

Какво те интересуват другите? Например, интересува те Айнщайн. Страшно много ти е харесал. По цял ден четеш, да си като него, примерно. Но можеш ли да преповториш живота му на този Айнщайн секунда по секунда СЕГА и ТУК? Не можеш. Дори да му гледаш в паничката от челна стойка. Ти си ДРУГ ОТДЕЛЕН ЧОВЕК. И си ДРУГ ОТДЕЛЕН ЧОВЕК не само спрямо Айнщайн, а спрямо ВСИЧКИ. Между теб и другите има РАЗЛИКИ. Можеш, разбира се, да се пробваш да забравиш, че има разлики, но това се ПЛАЩА, когато става въпрос за занимания с магия.

Занимавайки се с магия, ти:

1. С НИКОЙ НЕ СЕ СЪСТЕЗАВАШ. Ученето в група задава условия да се състезаваш, т.е. мисли от този вид: "Еди кой си го може това и аз не искам да падам по-долу". Има само един проблем - всеки е създаден да може добре нещо и да не може никак друго. Затова един разбира от компютри, на друг му върви градинарството, на трети- от шиене на дрехи и така нататък. Градинарят може и да се научи да шие дрехи, ама това няма да е за него и никога няма да стане толкова добър в шиенето, колкото ще е на "ти" с градината. Същото и по отношение на компютъра. Само дето докато се е учил да шие и да поправя компютри примерно, ще си е занемарил познанията по градинарство и накрая ще има няколко умения, една част от които няма да го удовлетворяват и да му носят радост. А градинарството като умение ще го удовлетворява и ще му носи радост, но няма да го владее перфектно. Така е и в магията. Не можеш да я научиш цялата. Трябва знаеш какво те влече и в какво те бива и да развиваш това, без да те интересува друг какво развива. Иначе положението се описва с поговорката:

"Лута се като муха без глава".

2. Учиш магия със собствен темп независимо от всичко. Групата задава темп на учене. Има само един проблем. Едни учат по-бързо, други по-бавно- в зависимост до колко дадената магическа техника, върху която се работи, се доближава до личната им подходяща за тях магия. НО, човек в група не го отчита това. За да догони групата, забързва или забавя темпа си на учене и от това губи някои фини моменти, носещи знания и умения, когато избързва и зацикля на ненужни му моменти, носещи ненужни му познания и умения, като забавя темпа си на учене за да се съобрази с групата. Иначе казано - ученето на магия е процес, податлив на контрол, но е грешно да се контролира за нуждите на група.

3. Магията няма граници. Все повтарям, че всеки стига до там, до където може да стигне. Работата в група задава илюзията, че магията има граници. Работата в група понякога задава и илюзията, че магия се учи в стъпки. Типичен пример е хаос магията (наи темата е за хаос магията, та нека да е хаоса за пример).

Първо ще минем през МММ-Дневник 1, после през МММ -Дневници 2, 3, 4, после - МММ- Дневници 5, 6+ . Ама не може да си начинаещ, пълнолетен и да ти дадът права да пишеш директно Дневници 5, 6+, примерно. Защото ГРУПАТА ТАКА КАЗАЛА (в случая групата го казала, заради лидера си). На практика обаче няма значение от къде започваш да работиш, стига да е това, което е за теб. Първо разбира се, трябва да знаеш какво е за теб.

4. Магията е РЕАЛНОСТ. Работата в група може да изкриви Реалността.

И така нататък.

Плюсовете на работа в група са твърде малко в сравнение с минусите.
Аватар
Legion
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот WandaBlenda » 14 Апр 2007, 16:36

lucia написа:Всъщност никъде не пише, че групата непременно ТРЯБВА ДА има лидер и всички останали да му целуват ... това е само масово приетата представа за група.

Тълкуваш думите ми по свой си начин.Няма лошо :)Нямах предвид че на лидера винаги трябва да му се целува нещо си.Лидера обикновенно е човек, знаещ и можещ повече от останалите,с повече опит и способен да взима бързи, правилни решения в определени ситуации.Да уважаваш такъв индивид и да му се доверяваш, заради качествата му не включва желуването на каквото и да било :)А в една група, каквато и да е тя.Било то от 3 дебойки в училище, улична момчешка банда, религиозна секта или политическа формация, винаги има водач.Група в която никой не се проявява като лидер просто се разпада.

Кофтито е че понякога отделния индивид не може или по точно не иска да пренебрегне егото си и да бачка независимо от него.

Именно :)Но по-голямата част от хората имат силно изразен стаден инстинкт.Вътрешния конфликт настъпва,когато се сблъска егото с инстинкта.

Колкото до Егото- деструктивния му характер се свързва по- скоро с егоцентризма, отколкото с индивидуализма, две различни понятия са по мое мнение де :)

Незнам в какви среди се движиш, но аз не познавам нито един творец,който да не е Его-маняк.Като егото е правопроповционално на таланта:).Събери 3-ма творци(изявени обаче) на едно място и до 2 мин. са се хванали за гушите.Гарантирам ти :mrgreen: Посмъртно група не става, защото всеки иска да е шеф.И това е защото индивидуализма им извира от всяка клетчица.
Аватар
WandaBlenda
MagicGateBg Приятел

Следваща

Назад към В казана на Вещицата

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор