от damnameneus » 12 Апр 2005, 15:40
Дали наистина в ортодоксалното християнство е нямало инквизиция
Интересно ми беше това, че според някои в православието нямало инквизиция - да не се е казвало така, но дали православната църква е била толкова кротка? В България ще спомена самото начало на християнството - Борис все пак избива 52 боляри заедно със семействата им. И то ги е изклал на дръвника като пилета. По каква причина, че били и искали да останат българи, а не да приемат една чужда вяра, която е била толкова изменяна само и само до се приме от хората, че сигурно Назарянина Исус ако можеше да я види в днешно време щеше да пита кой е бил тоя исус и кво общо има с него. Сметнете колко са 52 семейства ! Допреди 100 години едно семейство е било с по 6-7 а и повече деца. Та този същият - поне за мен масов убиец, е обявен от Българската православна църква за светец и то равноапостолен. В Русия обаче, която също е православна държава е имало доста гонения и клади а и процеси срещу езичници и вещици. Пазят се документи от делата и т.н.
Не бих казал, че православната църква е толкова безобидна колкото изглежда, поне аз смятам, че в България не се е стигнало до клади въпреки че небезивестният за своето време богомил Василий Врач бил изгорен на клада през 1111г. , само защото България е паднала под турско робство и църквата не е имала толкова власт.
Наистина нещата не са толкова прости, но все пак този верски фанатизъм, който съществува днес е рожба точно на такива монотеистични родители като юдаизъм, християнство и ислям, които не хем проповядват примирение и обикновен живот, а в същото време - нашето учение е единственото, нашият бог е единственият, всички други в пъкъла????
ИНТЕРЕСНО нали, в последните години се строят църкви и манастири като за световно! Иначе училища, университети и такива работи се срутват едва ли не. Е всички борци и бандити си имат църкви! Както е казвал император Юлиан - християните са като децата, правят бели, а после се поръсят с една вода, която с какво е толкова особена и всичко е забравено!
Всичко живо ходи по църкви, навъдиха се всякакви секти и църкви и всичките са много вярващи! Идете след някое такова събиране примерно след курбан и вижте всичкия боклук който са оставили след себе си! Преди години ходих на кръстова гора с родителите ми, отвратителна гледка - една жена с болно дете искаше да се приближи до някакъв кръст вътре в църквата, да се излекувало детето не я пуснаха, защото била дошла сега, имало ред - и при Назарянина ли е със записване, а аз си мислех, че всички сме деца на езна майка, както и да е. Около църквата в гората боклуци колкото искате - КАК МОЖЕ ДА УВАЖАВАШ НЕЩО КОЕТО НЕ ВИЖДАШ, КОГАТО НЕ УВАЖАВАШ ТОВА КОЕТО ВИЖДАШ!
От толкова набожни и знаещи библията, ще ти кажат кой бил Авраам или някой друг живял там човек, но да ги питаш нещо за някой български обичай - колко са виждали какво е лазаруване, какво са русалии и т.н
Пазете българското, вярвайте в каквото искате стига то да проповядва СЪЗИДАНИЕ и СПРАВЕДЛИВОСТ, но не се изгубвайте като нация!
Доста българи са ходили в чужбина, случвало ми се е в Германия, цял ден блъскайки се с немци насам натам, седнахме с приятели в парка, на един храст имаше мартеница - казвам ви, че щях да ревна!
Опс отплеснах се