За египетските богове

Въпрос, на който искате да получите отговор, но не виждате подходящ раздел за него, задавайте го Тук!

Модератор: Nemezius

Назад към Въпроси

Мнениеот Poison » 23 Юни 2005, 09:58

Моля кажете ми какъв е долу-горе броят на египетските богове и нещо повече за богинята Кали?
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот AZA » 23 Юни 2005, 21:39

не мога да ти помогна по този въпрос, но мисля че темата не е за тук .. така никой няма да е погледне , защото е във съвсем друг форум ... а за кали .. до колкото съм запознат е индийска богиня ... защо точно " Bloody Кали" те интересува, щом те влекат египетските
КраяТ Е СамО ЕднО НовО НачалО
Аватар
AZA
MagicGateBg Приятел

Мнениеот EliKarim » 23 Юни 2005, 23:03

Ами и аз мисля че богинята Кали е индийска и няма общо с Египет. Когато имам малко повече време ще изнеса информация.
Темата е доста обширна защото и при индийците и при египтяните има доста божества.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Poison » 24 Юни 2005, 16:08

Еми ок тогава. Дайте ми малко инфо за индийските богове защото ме вълнува конкретно Кали.
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот Maat_n_Re » 24 Юни 2005, 19:12

.................................
Последна промяна Maat_n_Re на 08 Ное 2006, 11:47, променена общо 1 път
Аватар
Maat_n_Re
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Maat_n_Re » 24 Юни 2005, 19:35

Всъщност ето какво намерих за Кали (която наистина си е индийска богина). Книгата е на Джан Напърт "Индийска митология" на издателство Абагар холдинг 1994г. Информациат не е твърде обширна, но пък е основната:
Кали - "Черна". Деви-Ума във всяващия страх и ужас аспект на жена - владетелка на света (Джаганмата), която оставя след себе си само смърт и разрушение. Изобразяват я като чернолика жена с доста сладострастна външност, но с изкрящи и жадуващи за кръв очи, от които капе човешка кръв. Дългият й език е провиснал навън, готов всеки момент да ближе кръвта на жертвата. Навървени около тялото й висят човешки черепи, змии опасват шията й като огърлица, а във всяка от десетте й ръце има оръжие. Тя приема жертвите си по време на специален ритуал, наречен Дурга-пуджа. Казват, че понякога й принасят в жертва дори хора. Изобразяват я танцуваща върху мъртвото тяло на своя съпруг Шива, като в едната си ръка размахва главата му, а в другата върти меч (явно става дума за различни начини за изобразяване на богинята). Като богиня на смъртта Кали унищожава всичко, включително и божествения си съпруг, тъй като нищо видимо на този свят не е вечно.

Това е, което аз успях набързо да намеря за Кали. Ако някой има повече информация, ще ми бъде интересно да прочета. Още повече, че ми се струва, че част от написаното тук е противоречиво.[/i]
Аватар
Maat_n_Re
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот Barak » 24 Юни 2005, 20:58

Людмила Живкова е била поклонничка на богинята Кали
какво искаш да знаеш за нея
има разрушителна сила ако не можеш да владееш слънчевия плит в себе си
има литература за нея
от там идва и Калии, които по традиция индииска се дават за умрелите
т.е. цветя на мъртвите
има и специфична музика която се слуша
храмовете на богинта са много особени, кръгли са доколкото си спомням
кажи какво искаш да знаеш :mrgreen:
Аватар
Barak
MagicGateBg Наблюдател

Мнениеот EliKarim » 24 Юни 2005, 22:42

Еми всъщност до колкото знам индуистката троица са Брахма, Шива и Вишну, но във Ведическия пантеон те могат и да преливат едно в дурго. Тази религия не е като по-познатите за нас християнство, ислям или дори будизъм... Да отбележа само, че Брахма не е обект на култ (посветени са му малък брой храмове), а Вишну и Шива си имат свои общности и вярващи. Както се знае индийските пантеони са ведически и индуистки.
Така, според индуисткия сред осемте господари на света наричани с името Локапали, само три божества са взели връх - Брахма, Вишну и шива. Съответно и тримата са имали съпруги. Тази на Шива се нарича Дурга (Кали-черната и Гаури-русата). Двуликата съпруга е с по-проявена осанка на Кали. Това е изключително силна богиня, която според вярващите е богиня-воин и притежава невероятна разрушителна сила. Тя обаче има две лица и притежава всички съзидателни природни сили. В свитата на най-честият облик на богинята Кали са Кама(богът на любовта), Варуна(владетелят на водите) и Яма(властелинът на царството на мъртвите). Вярвало се е че тези сподвижници на Кали са се подчинявали на всеки, който е призовавал чрез жертвопринушения силната богиня.
Аватар
EliKarim
Модератор

Мнениеот Poison » 26 Юни 2005, 08:48

Сега се сещам че имах някъде книга в която пише за Бог Яма. Нали имаше и в тази религия някаква книга на мъртвите?

Благодаря ви Ели и Maat_n_Re. Информацията ми е от полза.
Аватар
Poison
MagicGateBg Фен

Мнениеот weballergy » 01 Сеп 2006, 21:05

А мога ли да попитам по-подробно за ритуала Дурга-пуджа? Как се изпълнява? Не ми трябват подробности, няма да го правя(:)), ама все пак... Трябва ми за нещо друго...
Аватар
weballergy
MagicGateBg Приятел

Назад към Въпроси

• Виж новите мнения
  • Виж темите без отговор