TrueLies написа:Значи,аз съм лееко запознат със схващанията на ордените практикуващи хаос магия.Там не се почита библейския образ на Сатаната.Там 'тъмният' бог се нарича Бъфомет,който е най-силният от седемте демони на мрака.Изобразява се като човек с космато тяло,глава на козел,между рогата ка който излиза запалена факла.Мисля също,че и носеше белези и на двата пола.
Точно така. Става въпрос за андрогинния (двуполов) козел Бафомет. Той е символ на Сатаната. Като цяло Бафомет е кабалистичен символ и според някои връзката на образа с дявола е изфабрикувана от папа Лъв ХІІІ (всички знаем за прочутата му енциклика "Humanum Genus" в която той обвинява масонството/Тамплиерите в поклонение пред дявола), поради асоциации на образа на Бафомет с този на египетския Мендес.
Луцифер също дълго време не е имал общо с образа на Сатаната. Става дума за планетата Венера като "утринна звезда", Зорница. Това със сигурност е тачен от масонството образ (да си спомним картините на Уилям Блейк). Той представлява познанието, стремежът към изкуството и прочее неща и е изобразяван като красив рус младеж. Но също е някакъв мътен (за мен) дуалистичен символ.
Е, Сатаната вече е друг въпрос. На всички нас ни е известна версията на Стария завет - това е падналия ангел Сатанаил, подбудител към злото.
В този ред на мисли аз осмислям Сатаната и като библейско зло и като тъмна сила в природата. В най-добрия случай - крайно непозната "материя", следователно опасна за неопитните.